PDA

View Full Version : Classic Engine Hatch Latch



flxwhaler
06-25-2012, 01:18 PM
Went for a rip on the lake one night last week. I get back to the dock and low and behold my engine hatch latch is gone!! I open the engine compartment and start looking around when I come to my senses and realize it is gone--bottom of the lake. Luckily I was able to order a new one from our friend Josh. It is chrome plated cast bronze. However, it only came with the pin you install through the bottom of the "stem" or shaft of the latch which locks into the engine hatch receiver with a 1/4 turn. There are typically a series of 2 washers and 2 springs (I think) which are installed once it is mounted on the engine hatch. It was giving me fits until I finally realized I needed to remove the engine hatch from the boat. It was much easier to work on once off, plus it solved the issue of losing hardware in the engine compartment. Could someone please snap a few closeups of the underside of their engine hatch in the vicinity of the hatch latch and or accurately describe the makeup and sequencing or placement of of the springs and washers mounted along the shaft. I have it "installed" but I am missing something. It is not quote right as the latch knob feels way too loose when the latch is "keyed" into the receiver when the hatch is closed. Any insight is greatly appreciated.

-Whaler

Carl C
06-25-2012, 02:25 PM
One washer on each end of a single spring.
http://i763.photobucket.com/albums/xx275/CARLC222/Pictures864Large.jpg

flxwhaler
06-25-2012, 02:48 PM
Sweet!! Thank you Carl. If only I made this inquiry before I started tearing into this. This was giving me fits yesterday. Do over!!

-Whaler

patricke
09-17-2012, 10:41 PM
Hey folks, mine has the spring on top of the hatch. I had my gelcoat wet sanded etc some time ago and maybe they put it back incorectly?? Mine is from top to pin:
1. Donzi logo latch "cap"
2. Spring
3. Large silver washer ( same circumference as "cap")

4. Fiberglass hatch

5. Smaller washer like one in picture
6. Pin at end of stem

Any ideas? Maybe different years were set up in different order? Any help would be great as i think my latch rattles unnecessarily....

Thanks

patricke
09-20-2012, 11:47 AM
Hey folks, any information here? Pic or anything? Unfortunately I think mine might be set up wrong and am curious to hear if everyones is set up like Carl's. Have had strange rattle an vibrations since it was removed as mentioned above..........